Σκηνική Σύνθεση για Φωνή, Σώμα και Σημαία

Μια γυναίκα κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Απλώνει την μπουγάδα, σκουπίζει, μαγειρεύει. Μπορεί να είναι από το Άργος, εκεί που έφτασαν οι κυνηγημένες από τους ξαδέλφους τους Δαναΐδες. Μπορεί κάποτε να της είχαν πει ένα ανέκδοτο που την πρόσβαλε και ποτέ να μην απάντησε. Μπορεί να είχε ακούσει ότι είναι ανεπρόκοπη γιατί δεν μπορεί να καθαρίσει μια πατάτα ή ότι δεν πρέπει να βγαίνει με το σώμα αυτό στην παραλία. Εκείνη όμως ξέρει. Ξέρει μέσα της και συνειδητοποιεί ότι δεν θέλει να είναι αυτό που επιβάλλεται να είναι. Ούτε δούλα, ούτε κυρά. Μια παράσταση που προωθεί το διάλογο για τη θέση της γυναίκας σήμερα και φιλοδοξεί να αποδομήσει τον στερεοτυπικό έμφυλο ρόλο της.

Σύνοψη

Τι αντιπροσωπεύει ένας θρόνος; Γιατί οι Δαναΐδες έφυγαν από την Αίγυπτο; Τι έγινε στο νησάκι Ρω από το 1927 μέχρι το 1961; Ποια απλώνει τη μπουγάδα; Ποια βγαίνει στο βουνό; Με πόσους τρόπους μαγειρεύονται οι πατάτες; Ποιος βγάζει αυτά τα ανέκδοτα; Μνήμη και λήθη, θραύσματα κειμένων, ιστορίες γυναικών και ιστορικά ντοκουμέντα συνθέτουν το «Μνημείο των Θηλυκοτήτων» του χθες που είναι έτοιμες να σκαρφαλώσουν στους βράχους του εδώ και τώρα.

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία & Δραματουργία: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας
Χορογραφία & Ερμηνεία: Φιλιώ Λούβαρη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση & Eρμηνεία: Μαριέλλα Παπαγεωργίου
Κείμενα: Ιστορικές πηγές, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Φιλιώ Λούβαρη και αποσπάσματα από κείμενα του Αισχύλου, της Κικής Δημουλά και του Γιάννη Σκαραγκά
Παραγωγή & Επικοινωνία: Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου
Τεχνική Υποστήριξη: Δημήτρης Πουλημένος (VISION & SOUND)
Βιντεοληψία: Στράτος Τσιαλίκης
Διοργάνωση: Διεθνές Κέντρο Χορού & Θεάτρου Μήλου στα πλαίσια του 29ου Φεστιβάλ Δήμου Μήλου
Χορηγοί: IMERYS S.A., VISION & SOUND, LOUVARIS “Αξίες”, SEAJETS
*Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΜΗΛΟΥ

Οπτικοακουστικό Υλικό