Τοπόσημα, Γεωγραφία & Ανθρωπογεωγραφία

Τοπόσημα, Γεωγραφία & Ανθρωπογεωγραφία

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το Φεστιβάλ είναι η Χωρικότητα. Το νησί της Μήλου αποτελεί για εμάς όχι μονάχα τον τόπο δημιουργίας και φιλοξενίας του “Από τη θάλασσα” αλλά και έναν ιστορικό, κοινωνικό και ανθρώπινο καμβά επάνω στον οποίο συντελούνται οι δράσεις και οι συναντήσεις μας με το κοινό και τους συμμετέχοντες. Οι έννοιες της ανθρωπογεωγραφίας, των in situ δράσεων και της επανακατοίκησης παλιών κτιρίων και τοπόσημων της Μήλου, συνθέτουν τον εννοιολογικό και καλλιτεχνικό μας χάρτη – ιστό, τον οποίο επιθυμούμε τόσο να σεβαστούμε όσο και να εμπλουτίσουμε, δίνοντας του τη ζωή που του αρμόζει.

Με αυτόν τον τρόπο, επιθυμούμε να αναδείξουμε το θησαυρό των αρχαίων και νεότερων μνημείων και κτιρίων της Μήλου, να μοιραστούμε την ιστορία τους με τους καλεσμένους καλλιτέχνες αλλά και να δώσουμε την ευκαιρία στην κοινότητα να μας οδηγήσει υπό το προσωπικό του βλέμμα στις ιστορίες που έχει να μοιραστεί σε σχέση με αυτά. Επιχειρούμε, εν τέλει, την ανανέωση της σχέσης που έχει κάθε άτομο με τον τόπο που ζει. Τόπος είναι οι άνθρωποι, και οι άνθρωποι είναι Τόπος. Πολλοί άνθρωποι μαζί, ζωντανεύουν και εμπεριέχουν τον Τόπο και το Χώρο, μέσα από τις έννοιες του Χρόνου και της Ανασύνθεσης της συλλογικής μνήμης.

Σχετικά με το όνομα του Φεστιβάλ

Σχετικά με το όνομα του Φεστιβάλ

Το όνομα “Από Τη Θάλασσα” προέκυψε, αρχικά, από τη γεωγραφική μας θέση. Η Μήλος, ένα νησί στη μέση των Κυκλάδων, επικοινωνεί αποκλειστικά μέσω της θάλασσας. Η θάλασσα μας “φέρνει” όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, κι εμείς οι ίδιοι πάλι από τη θάλασσα συνυπάρχουμε και επικοινωνούμε με τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Εξάλλου, το Νερό ως συμβολισμός και ως έννοια, αντιπροσώπευε πάντα ένα «πέρασμα», όπου τα σύνορα και τα όρια είναι ρευστά, και ουσιαστικά δεν τα έχουμε ανάγκη. Η προέλευση του ανθρώπινου γένους είναι επίσης «Από τη θάλασσα», καθώς και οι πρώτη μας επαφή με τον κόσμο, μέσα στο σώμα της μητέρας, στο υγρό περιβάλλον της μήτρας. Αλλά και το ανθρώπινο σώμα αποτελείται 70% από νερό.

Το νερό σημειολογικά φέρει και την έννοια της δημιουργίας, της συνέχειας, της συλλογικότητας και του μοιράσματος. Κι αυτή τη δημιουργία και τη συνύπαρξη με τον «άλλο», τον «εαυτό» και τον Κόσμο προσπαθούμε να σεβαστούμε και να εξελίξουμε, φέρνοντας τη στο προσκήνιο, ώστε να δημιουργήσουμε έναν Κοινό Τόπο με τους καλλιτέχνες, το κοινό και την κοινότητα, με όλα τα μέσα και τους τρόπους που διαθέτουμε.